Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym.

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym.

Budyń z kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym jest świetna alternatywa dla klasycznych budynii dla dzieci alergia na białka mleka krowiego. Proponowana dzisiaj przeze mnie potrawa nie zawiera białek mleka krowiego oraz nie zawiera glutenu. Mogą  go z powodzeniem jeść dzieci, które są na diecie bezglutenowej oraz bezmlecznej. Słodycz budyniu pochodzi z cukrów zawartych w bananie. Danie to nie jest dodatkowo dosładzane. Zamiast moreli, możecie użyc innych sezonowych owoców i zrobić z nich puree, którym polejecie budyń. Mozna użyć truskawek, jagód, gruszek, itd. Budyń taki można podać zarówno na śniadanie jak i na kolację lub podwieczorek. 

Składniki:

1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

1 dojrzały banan

4 dojrzałe morele

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną wsypać do rondelka wlać 2 szklanki zimnej wody wymieszać i odcedzić. Ponownie przełożyć kaszę do rndelka, dodać 1/2 szklanki mleka kokosowego oraz 1/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kaszę od czasu do czasu zamieszać podczas gotowania, aby się nie przypaliła. Gdy kasza bedzie miękka i wchlonie caly płyn zdjąć z płyty. Następnie połączyć kaszę z pozostałą 1/2 szklanki mleka kokosowego, dodac obranego ze skórki i pokrojonego na małe kawałki banana i zblendować. Masa powinna być zblendowana na gładki mus. Morele umyć, usunąć pestki, zblendować na gładkie puree. Budyń polać puree z moreli. Podawać od razu.

Dodaj komentarz