Kasza i Indeks Glikemiczny.

Kasza i Indeks Glikemiczny.

Dla osób zagrożonych cukrzycą lub dla osób z otyłością lub nadwagą bardzo istotne jest zwracanie uwagi na indeks glikemiczny. Co to jest Indeks Glikemiczny?

Indeks glikemiczny to jest taki przelicznik, określający w jakim stopniu podniesie się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Przeliczamy te wartości porównując do sytuacji, w której zjedlibyśmy czysty cukier, czyli glukozę.

Z tego względu glukoza ma Indeks Glikemiczny 100. 

Dla osób zagrożonych cukrzycą lub tych, które już chorują na cukrzycę typu II, a także dla wszystkich z insulinoopornością, nadwagą lub otyłością, zaleca się jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Na wartość indeksu glikemicznego ma wpływ sposób przyrządzania potraw. Przykładowo marchewka gotowana ma wysoki indeks glikemiczny, natomiast marchewka surowa, ma niski indeks glikemiczny.

Makaron ugotowany al dente ma dużo niższy indeks glikemiczny niż makaron rozgotowany. Podobnie jest z ryżem. Rozgotowany ryż ma wysoki indeks glikemiczny, a ryż niedogotowany ma znacznie niższy indeks glikemiczny. 

Z drugiej strony w zdrowej, zbilansowanej diecie, nie powinno rezygnować się z jedzenia węglowodanów, gdyż są one bardzo ważne dla naszego organizmu. Po pierwsze węglowodany (ale zdrowe węglowodany) stanowią pożywienie dla bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy. Skład naszej flory jelitowej zależy od tego co jemy. Podczas stosowania diety ketogennej (czyli diety opartej o spożywanie tłuszczu, a pozbawionej węglowodanów) dochodzi do zaburzenia flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Po drugie produkty zawierające węglowodany dostarczają wiele innych cennych składników pokarmowych. Do produktów zawierających węglowodany zaliczamy m.in. kasze, zboża, warzywa i owoce. Bez ich udziału nie możemy mówić o zdrowej diecie.

Dzisiaj skupię się na różnych rodzajach kasz. Kasze są źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego systemu nerwowego. Dodatkowo zawierają błonnik, który korzystnie działa na nasz przewód pokarmowy oraz zapobiega zaparciom.   

Kasze powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to aby nie jeść monotonnie. Istnieje wiele różnych rodzajów kasz i starajcie się jeść zarówno kasze jęczmienne, jak i gryczane, owsiane oraz pochodzące z innych rodzajów zbóż. Nie ograniczajcie się tylko do jednego rodzaju kaszy. 

Poniżej zamieszczam tabelkę zawierającą dane dotyczące indeksu glikemicznego poszczególnych rodzajów kasz. Pamiętajcie jednak, że indeks glikemiczny zależy dodatkowo w bardzo dużym stopniu od tego czy kasza jest ugotowana al dente czy jest rozgotowana. Jeśli zależy wam na niskim indeksie glikemicznym to starajcie się spożywać lub podawać swoim najbliższym kasze al dente.

Rodzaj kaszy Indeks glikemiczny (ugotowanej kaszy)
Kasza jaglana 71
Kasza jęczmienna perłowa 70
Ryż biały  64
Sorgo 62
Ryż brązowy 55
Kasza gryczana 54
Kasza bulgur 45
Kasza orkiszowa 45
Komosa ryżowa (Quinoa) 35
Kasza jęczmienna pęczak 25

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *