Lasagne na bogato

Lasagne na bogato

1 paczka suchego ciasta na Lasagne w płatach (500 g) lub 2
opakowania (po 250g) świeżego ciasta na Lasagne (500 g)

Składniki na sos Bolognese
500 g mielonego mięsa wołowego
Cebula – 1 sztuka
Marchewka –  50 g
Pietruszka – 50 g
Seler korzeń, kawałek ok. 50 g
Oliwa,  około 5 łyżek
½ butelki dużej Passaty pomidorowej (375 ml)
Bulion warzywny lub warzywno-mięsny lub woda w ilości 250 ml
Zioła (tymianek, bazylia) 
Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)

Składniki na sos beszamelowy
1 l mleka
100 g mąki pszennej
10 dkg masła
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Świeżo mielony pieprz
Sól

Dodatkowo
1 bakłażan (250-300 g)
2 cukinie (300 g)
Oliwa z oliwek,  około 5 łyżek
Ser w kawałku typu Pizzarella lub Mozzarella w bloku 250 g
Ser twardy w kawałku typu Parmezan/Grana Padano/Pecorino
Pesto zielone (w słoiku lub własnego wyrobu) ok. 200 g
Masło do wysmarowania formy

Dość duża szklana lub kamionkowa prostokątna forma do pieczenia (o wymiarach około 40 x 28 cm)

Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania sosu Bolognese. Obierz
cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler i 
następnie drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z
oliwek. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż na wolnym ogniu, od czasu do czasu
mieszając, przez około 10 minut. Po tym czasie warzywa zdejmij z patelni i
przełóż na talerz. Dobrze rozgrzej patelnię i połóż na niej mielone mięso. Smaż
na dość mocnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając widelcem grudki.
Mięso musi się lekko zrumienić a cała woda musi odparować. Następnie dodaj do
mięsa usmażone wcześniej warzywa, dodaj passatę pomidorową i około 250 ml
gorącego bulionu warzywnego, warzywno-mięsnego lub wody. Dodaj sól, pieprz i
zioła. Wymieszaj dokładnie. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, jeszcze raz
wymieszaj. Przykryj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 1
godzinę (Włosi twierdzą, że sos Bolognese ma się dusić nawet 2 do 3 godzin!).

W czasie gdy sos Bolognese się dusi pokrój bakłażana i
cukinię wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm. Bakłażana połóż na talerzu i
posól z obu stron. Odstaw na 10 minut. W tym czasie rozgrzej dużą patelnię,
wlej na nią 2 łyżki oliwy i smaż na średnim ogniu cukinię przez około 3 minuty
z każdej strony, tak aby się lekko zrumieniła. Po usmażeniu zdejmij z patelni i
przełóż na talerz. Następnie opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem
papierowym. Rozgrzej ponownie patelnię i wlej na nią 3 łyżki oliwy. Usmaż
bakłażana z obu stron (około 5 minuty z każdej strony), na średnim ogniu tak aby
się zrumienił. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.

Przejdź następnie do przygotowania sosu
beszamelowego.

Wlej do garnka mleko i podgrzej je. Gdy będzie gorące
dodaj do niego sól, świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową i wymieszaj. Do
innego garnka włóż masło i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie
zdejmij z ognia, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, tak aby nie powstały
grudki.  Następnie do garnka z masłem i
mąką wlewaj powoli mleko cały czas energicznie mieszając. Uważaj aby nie powstały
grudki. Następnie postaw ganek z palniku i gotuj sos beszamelowy przez około 5
minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw z palnika.

Następnie zetrzyj na drobnej tarce parmezan, a na
tarce z dużymi oczkami mozzarelle w kawałku.

Posmaruj masłem dno i boki żaroodpornej formy do
pieczenia (szklanej lub kamionkowej). Następnie włącz piekarnik, aby go nagrzać
do temperatury około 200 stopni i połóż na blacie wszystkie przygotowane
wcześniej składniki i przystąp do układania warstw Lasagne.

Gdy używasz do przygotowania Lasagne suchego ciasta,
nie musisz go wcześniej gotować.  

Dno wysmarowanej masłem formy wyłóż szczelnie 1
warstwą ciasta (trzeba dopasować kawałki). Na cieście połóż 1/3 sosu Bolognese.
Posyp 3 łyżkami parmezanu i polej około 150 ml sosu beszamelowego. Następnie
połóż kolejną warstwę ciasta. Ciasto posmaruj ½ słoiczka pesto (około 100 g).
Ułóż warstwę bakłażanów. Posyp 3 łyżkami tartej mozzarelli i polej 150 ml sosu
beszamelowego. Ułóż kolejną warstwę ciasta, na której rozprowadź równomiernie
1/3 sosu Bolognese. Posyp 3 łyżkami parmezanu i polej 150 ml sosu
beszamelowego. Połóż kolejną warstwę ciasta. Ciasto posmaruj ½ słoiczka pesto
(100g) i ułóż plastry usmażonej cukinii. Cukinię możesz dodatkowo posypać
dowolnymi ziołami np. tymiankiem.  Następnie
posyp 3 łyżkami tartej mozzarelli i polej 150 ml sosu beszamelowego. Ułóż
kolejną warstwę ciasta, na której rozprowadź równomiernie 1/3 sosu
Bolognese. Posyp 3 łyżkami parmezanu i polej 150 ml sosu beszamelowego.
Połóż ostatnią warstwę ciasta. Na wierzchu rozprowadź równomiernie pozostały
sos beszamelowy. Posyp pozostałą tartą mozzarellą i tartym parmezanem. Na
wierzchu możesz dodatkowo ułożyć równomiernie cienkie plastry masła. Wstaw do
nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij,
nieco przestudź i pokrój na kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *