Makowiec japoński z gruszkami.

Makowiec japoński z gruszkami.

Najlepsze źródło wapnia, dla osób będących na diecie bezmlecznej to mak. Często zachęcam takie osoby, aby upiekły w sobotę blachę makowca japońskiego i potem przez cały tydzień jadły po kawałku, zamiast przyjmować preparaty z wapniem. Makowiec japoński jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również przepyszny. Dodatek gruszek sprawia, że ciasto jest wilgotne i soczyste. Makowiec przygotowany według tego przepisu dostarcza również bardzo dużo żelaza, ponieważ ciasto zawiera żółtka oraz migdały. Mak i migdały zawierają również tłuszcz. W związku z tym ciasto to jest dość kaloryczne, ale zawiera zdrowe kalorie. Jeśli chodzi o podawanie maku dzieciom, to bezpiecznie można podać mak dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. Natomiast należy pamiętać, aby dzieci nie przyzwyczajać zbytnio do jedzenia słodyczy (nawet domowych ciast). Ogólna zasada mówi, aby domowe ciasta lub muffinki podawać dzieciom które ukończyły 2 rok życia. Natomiast w wyjątkowych sytuacjach, gdy dziecko ma niedobory pokarmowe lub problem z przybieraniem na wadze to takie zdrowe, domowe ciasta można podać wcześniej.   

Składniki

500 g mielonego maku

500 ml mleka migdałowego

200 g masła

100 g kaszy manny orkiszowej

100 g migdałów

800 g gruszek

8 jajek

200 g ksylitolu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Wyciągnij masło z lodówki i pozostaw na blacie aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mielony mak wsyp do garnka. Mleko migdałowe doprowadź do wrzenia i zalej nim mak. Odstaw garnek na 30 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotuj sito i gazę do odciskania maku. Umieść sito na osobnym garnku, a na sicie połóż złożoną na pół gazę. Gdy mak napęcznieje przełóż 1/3 maku na gazę i pozostaw na 5 minut. Następnie odciśnij dokładnie porcję maku z nadmiaru mleka i przełóż do dużej miski. Na gazę połóż kolejną 1/3 porcji maku i postępuj tak samo, aż odciśniesz cały mak z nadmiaru mleka. Migdały przełóż do małego metalowego garnuszka. Zalej wodą tak aby przykryła migdały i postaw na palniku. Doprowadź do wrzenia. Następnie przełóż na sito i z ciepłych jeszcze migdałów zdejmij łupinki. Migdały zmiel w młynku na drobnych oczkach. Wymieszaj kaszę mannę orkiszową z 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz ze zmielonymi migdałami. Gruszki umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.  

Piekarnik nagrzej do 180°C.

W dużej misce utrzyj masło z ksylitolem na gładką masę. Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do lodówki, a żółtka dodawaj powoli po jednym do masy z masła i ksylitolu stale ucierając. Gdy masa złożona z masła, ksylitolu i żółtek będzie ubita puch stopniowo dodawaj do niej mak oraz kaszę mannę orkiszową wymieszaną z sodą i migdałami stale mieszając. Na końcu do masy makowej dodaj utarte gruszki i dokładnie wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *