Pulpeciki mięsne w sosie koperkowym.

Pulpeciki mięsne w sosie koperkowym.

Mięso jest źródłem żelaza. A w szczególności tzw. czerwone mięso, czyli królik, cielęcina lub jagnięcina. Mięso drobiowe, czyli tzw. białe mięso zawiera 3 razy mniej żelaza niż czerwone mięso. Dodatkowo należy starannie sprawdzić skąd pochodzi mięso, którego chcemy użyć do przygotowania posiłku dla małego dziecka. Najbardziej polecam domowe hodowle lub gospodarstwa ekologiczne. Pulpeciki mięsne można zaproponować dziecku w wieku powyżej 9 miesiąca życia, które już dość dobrze radzi sobie z gryzieniem i z potrawami o stałej konsystencji. 

Składniki:

250 ml bulionu warzywnego

100 g mielonego mięsa z królika, cielęciny, jagnięciny lub indyka

40 g marchewki 

40 g pietruszki 

20 g płatków owsianych 

2 jajka przepiórcze 

Zioła świeże lub suszone – majeranek, tymianek, estragon, bazylia

świeża natka koperku

2 łyżki oleju rzepakowego

ewentualnie 1 łyżka jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Koperek umyj pod bieżącą wodą, wysusz i drobno posiekaj. Jeśli używasz świeżych ziół, to umyj listki i również drobno posiekaj. Mielone mięso wymieszaj z marchewką, pietruszką, płatkami owsianymi, ziołami (świeżymi lub suszonymi) oraz jajkami. Z masy uformuj małe pulpeciki o średnicy ok. 2 cm. Przełóż je na patelnię, zalej bulionem warzywnym, dodaj posiekany koperek oraz olej rzepakowy i duś przez 25–30 min pod przykryciem, na małym ogniu. Po ugotowaniu możesz dodać do sosu łyżkę jogurtu naturalnego (dla dzieci, które ukończyły 9. miesiąc życia i nie mają alergii na białko)

Gotowe pulpeciki można podawać z purée z ziemniaków lub z ugotowaną kaszą jaglaną oraz uduszoną marchewką z groszkiem.

Dodaj komentarz