Puree z pasternaku i dynii Hokaido z rybą.

Puree z pasternaku i dynii Hokaido z rybą.

Ryby zawierają kwasy Omega-3 bardzo korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Kwasy omega-3 poprawiają odporność oraz sprawność umysłową. Kwasy omega-3, a szczególnie kwas DHA, są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. W tradycyjnej polskiej diecie spożywamy zdecydowanie zbyt mało ryb. Zalecenia dietetyczne mówią, aby rybę spożywać 2 do 3 razy w tygodniu. Natomiast odpowiedzcie szczerze, jak często jecie rybę? Jeden raz w tygodniu? To zdecydowanie za mało! Wprowadźcie na stałe do waszego jadłospisu rybę, a skorzystacie na tym zarówno wy, jak i wasze dzieci. W tym przepisie proponuję wam połączenie ryby z puree z pasternaku i dyni. Do tej potrawy nie musicie już podawać ziemniaków. Pasternak i dynia dostarczą zarówno węglowodany jak i witaminy oraz mikroelementy, a orzeszki piniowe zdrowy tłuszcz.

Składniki

500 g pasternaku

1 mała dynia Hokaido (ok. 1,5 kg w całości, wraz ze skórką i nasionami)

5 łyżek oliwy z oliwek

4 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów

150 ml mleka owsianego

100 g orzeszków piniowych

1 kg dowolnej ryby np. sola dorsz czarniak, sandacz 

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Ewentualnie  do dekoracji talerza  kilka liści jarmużu

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Umyj pasternak. Dynię pokrój na ćwiartki i usuń ze środka nasiona. Następnie pokrój jeszcze każdą ćwiartkę dyni na pół. Połóż dynię na płaskiej blasze do pieczenia skórą do dołu. Skrop po wierzchu 3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp suszonymi pomidorami. Obok dyni połóż pasternak (nie obrany, wraz ze skórką). Piecz dynię i pasternak w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjmij brytfannę z piekarnika i poczekaj aż dynia i pasternak nieco przestygnie. Oddziel dużą łyżką stołową miąższ dyni od skórki i przełóż do dużej miski. Jeszcze ciepły pasternak obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i również przełóż do miski.

Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Odłóż na bok 2 łyżki orzeszków piniowych.  Do miski wlej mleko owsiane i dodaj orzeszki piniowe. Zblenduj wszystko na gładką masę. 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rybę umyj i osusz. Formę żaroodporną posmaruj 1 łyżką oliwy. Przełóż rybę do formy żaroodpornej po wierzchu posmaruj 1 łyżką oliwy i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku przez 30 minut. 

Osobom dorosłym i starszym dzieciom podawaj rybę w kawałkach ułożoną na puree z pasternaku i dyni. Posyp po wierzchu prażonymi orzeszkami piniowymi.

Talerz możesz udekorować jarmużem.

Jeśli chcesz podać danie młodszym dzieciom, możesz zmiksować upieczoną rybę z puree z pasternaku z dynią i podać łyżeczką. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *