
Puree z pasternaku i dynii Hokaido z rybą.
Ryby zawierają kwasy Omega-3 bardzo korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Kwasy omega-3 poprawiają odporność oraz sprawność umysłową. Kwasy omega-3, a szczególnie kwas DHA, są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. W tradycyjnej polskiej diecie spożywamy zdecydowanie zbyt mało ryb. Zalecenia dietetyczne mówią, aby rybę spożywać 2 do 3 razy w tygodniu. Natomiast odpowiedzcie szczerze, jak często jecie rybę? Jeden raz w tygodniu? To zdecydowanie za mało! Wprowadźcie na stałe do waszego jadłospisu rybę, a skorzystacie na tym zarówno wy, jak i wasze dzieci. W tym przepisie proponuję wam połączenie ryby z puree z pasternaku i dyni. Do tej potrawy nie musicie już podawać ziemniaków. Pasternak i dynia dostarczą zarówno węglowodany jak i witaminy oraz mikroelementy, a orzeszki piniowe zdrowy tłuszcz.

Składniki
500 g pasternaku
1 mała dynia Hokaido (ok. 1,5 kg w całości, wraz ze skórką i nasionami)
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
150 ml mleka owsianego
100 g orzeszków piniowych
1 kg dowolnej ryby np. sola dorsz czarniak, sandacz
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Ewentualnie do dekoracji talerza kilka liści jarmużu
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Umyj pasternak. Dynię pokrój na ćwiartki i usuń ze środka nasiona. Następnie pokrój jeszcze każdą ćwiartkę dyni na pół. Połóż dynię na płaskiej blasze do pieczenia skórą do dołu. Skrop po wierzchu 3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp suszonymi pomidorami. Obok dyni połóż pasternak (nie obrany, wraz ze skórką). Piecz dynię i pasternak w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjmij brytfannę z piekarnika i poczekaj aż dynia i pasternak nieco przestygnie. Oddziel dużą łyżką stołową miąższ dyni od skórki i przełóż do dużej miski. Jeszcze ciepły pasternak obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i również przełóż do miski.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Odłóż na bok 2 łyżki orzeszków piniowych. Do miski wlej mleko owsiane i dodaj orzeszki piniowe. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rybę umyj i osusz. Formę żaroodporną posmaruj 1 łyżką oliwy. Przełóż rybę do formy żaroodpornej po wierzchu posmaruj 1 łyżką oliwy i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
Osobom dorosłym i starszym dzieciom podawaj rybę w kawałkach ułożoną na puree z pasternaku i dyni. Posyp po wierzchu prażonymi orzeszkami piniowymi.
Talerz możesz udekorować jarmużem.
Jeśli chcesz podać danie młodszym dzieciom, możesz zmiksować upieczoną rybę z puree z pasternaku z dynią i podać łyżeczką.