Clafoutis – czyli francuskie ciasto z czereśniami.

Clafoutis – czyli francuskie ciasto z czereśniami.

Czereśnie! Piękne, czerwone, soczyste, wygrzane w słońcu! Czerwony
kolor czereśni wynika z zawartości antocyjanów. Im ciemniejszy ma kolor
czereśnia to zawiera więcej antocyjanów. Antocyjany są to substancje
przeciwutleniające. Zwalczają wolne rodniki. Działają
przeciwnowotworowo.
Dodatkowo czereśnie są świetnym źródłem potasu, witaminy C, witaminy
E, witamin z grupy B. Ludowe wierzenia, że czereśnie poprawiają cerę, nie
są bezpodstawne. To nie tylko skojarzenia z rumianymi czereśniami i
rumianymi policzkami. Jedzenie czereśni rzeczywiście wpływa korzystnie
na kondycję skóry.
Zatem, jedzcie czereśnie na surowo oraz wykorzystujcie je do
przygotowywania smacznych, letnich deserów. Dzisiaj proponuję wam
przepis na francuskie ciasto z czereśniami o pięknej nazwie Clafoutis.

Składniki:
 600 g czereśni
 40 g masła
 100 g mąki
 60 g cukru
 cukier waniliowy
 szczypta soli
 4 jajka
 200 ml mleka

 cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Nagrzej piekarnik do 210°C. Wydryluj czereśnie. Masło umieść w małym rondelku i roztop
na małym ogniu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Rozbij
jajka, jedno po drugim, dodaj do miski, następnie dolej  powoli mleko, dodaj roztopione
masło i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Możesz wymieszać je trzepaczką
rózgową lub mikserem.
Formę do pieczenia posmaruj masłem. Przełóż do niej wydrylowane czereśnie i zalej je
masą. Włóż formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 min w temp. 210C,
a potem jeszcze 20 min w 180C.
Po upieczeniu posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!

Dodaj komentarz