
Smoothie z agrestu, moreli i mango.
Bardzo ciekawe połączenie tradycyjnych polskich owoców z egzotycznym mango! Kwasowość agrestu jest przełamana przez słodycz mango. Mango zawiera enzymy trawienne i wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Uczmy nasze dzieci próbowania nowych smaków! Monotonna dieta nie jest korzystna zarówno z psychologicznego jak i dietetycznego punktu widzenia. Smoothie można przygotować w kilku wersjach. Możesz użyć jogurtu krowiego, koziego, owczego lub kokosowego. Jogurt możesz również zastąpić napojem roślinnym, np. owsianym lub migdałowym. Wersja z jogurtem będzie bardziej gęsta, wersja z napojem roślinnym bardziej płynna. Możesz też wymieszać pół na pół jogurt z napojem roślinnym. Poeksperymentuj w kuchni!

Składniki
3 morele
½ szklanki agrestu
½ dojrzałego mango
2 szklanki jogurtu pełnotłustego (może być krowi, owczy lub kokosowy), albo napoju roślinnego (owsiany lub migdałowy), albo 1 szklanka jogurtu i 1 szklanka napoju roślinnego
Sposób wykonania:
Umyj morele, przekrój na pół i usuń pestki. Umyj agrest, a następnie odetnij nożyczkami szypułki i resztki kielicha kwiatowego. Umyj mango, obierz ze skórki i odkrój miąższ od pestki.
Owoce przełóż do pojemnika blendera i dodaj jogurt (lub napój roślinny). Zblenduj wszystkie składniki dokładnie.
Jeśli smoothy będą jadły dzieci powyżej 1 roku życia można dodać 2-3 łyżeczki miodu. ale ja proponuję nie dosładzać potraw dla małych dzieci, tylko uczyć je naturalnych smaków.