Smoothie z agrestu, moreli i mango.

Smoothie z agrestu, moreli i mango.

Bardzo ciekawe połączenie tradycyjnych polskich owoców z egzotycznym mango! Kwasowość agrestu jest przełamana przez słodycz mango. Mango zawiera enzymy trawienne i wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Uczmy nasze dzieci próbowania nowych smaków! Monotonna dieta nie jest korzystna zarówno z psychologicznego jak i dietetycznego punktu widzenia. Smoothie można przygotować w kilku wersjach. Możesz użyć jogurtu krowiego, koziego, owczego lub kokosowego. Jogurt możesz również zastąpić napojem roślinnym, np. owsianym lub migdałowym. Wersja z jogurtem będzie bardziej gęsta, wersja z napojem roślinnym bardziej płynna. Możesz też wymieszać pół na pół jogurt z napojem roślinnym. Poeksperymentuj w kuchni! 

Składniki

3 morele

½ szklanki agrestu

½ dojrzałego mango 

2 szklanki jogurtu pełnotłustego (może być krowi, owczy lub kokosowy), albo napoju roślinnego (owsiany lub migdałowy), albo 1 szklanka jogurtu i 1 szklanka napoju roślinnego

Sposób wykonania:

Umyj morele, przekrój na pół i usuń pestki.  Umyj agrest, a następnie odetnij nożyczkami szypułki i resztki kielicha kwiatowego. Umyj mango, obierz ze skórki i odkrój miąższ od pestki.  

Owoce przełóż do pojemnika blendera i dodaj jogurt (lub napój roślinny). Zblenduj wszystkie składniki dokładnie.

Jeśli smoothy będą jadły dzieci powyżej 1 roku życia można dodać 2-3 łyżeczki miodu. ale ja proponuję nie dosładzać potraw dla małych dzieci, tylko uczyć je naturalnych smaków. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *