Sałatka owocowa w wersji tropikalnej.

Sałatka owocowa w wersji tropikalnej.

W sezonie zimowym gdy nie mamy możliwości korzystania ze świeżych truskawek, malin oraz jagód przygotujmy sałatkę owocową z owoców tropikalnych. Dbajmy o to, aby nasze dzieci poznawały nowe smaki. Nie ograniczajmy się do polskich owoców. Popieram jak najbardziej jedzenie polskich owoców typu jabłko, czy gruszka, ale starajmy się aby dieta dziecka nie była monotonna. Każdy owoc i każde warzywo to zupełnie niepowtarzalny zestaw witamin oraz bioflawonoidów. 

Kiwi i mango dostarczają bardzo dużo witaminy C. Kiwi zawiera ponadto dużo potasu, miedzi i luteiny oraz obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Z kolei ananas i papaja są źródłem enzymów trawiennych. Pomagają trawić inne pokarmy i dzięki temu lepiej wchłaniają się wszystkie składniki odżywcze. Taka sałatka owocowa to naturalne źródło błonnika i pektyn. Korzystnie wpływa na florę jelitową i perystaltykę jelit zwalczając zaparcia. 

Po raz kolejny zachęcam was do sięgania po naturalne witaminy w postaci owoców, zamiast preparatów z apteki. Możecie wzbogacić sałatkę w owoce, które wasze dziecko bardzo lubi, albo też usunąć z niej te za którymi nie przepada. W przypadku sałatki owocowej możecie wykazać się inwencją twórczą! 

Składniki:

2 kiwi

¼ świeżego ananasa

¼ świeżej papai

1 mango

Sposób przygotowania:

Kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ananasa pokrój na plasterki. Odetnij twarda skórkę i usuń ze środka zdrewniały rdzeń, a następnie pokrój na kawałki. 

Papaję umyj, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Mango umyj, obierz ze skórki, miąższ odetnij od pestki i pokrój na kawałki..  

Pokrojone owoce wymieszaj w miseczce i podaj dziecku. 

Dodaj komentarz