Galaretki z kaki.

Galaretki z kaki.

Ekologiczna galaretka bez dodatku cukru, żelatyny, sztucznych barwników i aromatów! Kaki zawiera pektynę, która w naturalny sposób zagęścić mus i powstanie galaretka. Pektyna obecna w kaki w dużych ilościach to po prostu błonnik pokarmowy. Błonnik bardzo korzystnie wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego. Zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na florę jelitową.  Kaki zawiera również witaminę C, witaminę E oraz witaminę A i beta-karoten. Dostarcza także dużo manganu, który wzmacnia kości i wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Kaki bogate jest również w polifenole (m.in. kwas kumarynowy), które niszczą komórki nowotworowe. Zachęcam do podawania dzieciom również owoców egzotycznych. Dzieci powinny mieć urozmaiconą dietę. Kaki możecie podać już dzieciom, które skończyły 6 miesiąc życia. 

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce kaki

Sposób wykonania:

Pod bieżącą wodą umyj owoce kaki. Odetnij szypułkę i wydłub łyżeczką miąższ ze środka. Następnie pokrój miąższ w drobną kostkę i przełóż do rondelka. Dodaj 4 łyżki wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Zblenduj ugotowane kaki i przelej do szklanej, płaskiej, kwadratowej lub prostokątnej formy na wysokość ok. 1 cm. Odstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie pokrój zastygłą masę w kostkę, w paski lub w inny dowolny kształt. 

Smacznego!

2 thoughts on “Galaretki z kaki.”

  1. Justi pisze:

    Świetny przepis. Szczerze – pierwszy raz jadłam kaki. Mały wcinał, aż się uszy trzęsły a ma 11 miesięcy.. 😊

    1. ZarzadzanieIza pisze:

      Bardzo się cieszę, że zainspirowałam Panią do podania dziecku kaki! Dzieci, które we wczesnym dzieciństwie próbują różnych owoców i warzyw chętniej jedzą później wszystkie potrawy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *