Kotleciki z fasoli z cukinią.

Kotleciki z fasoli z cukinią.

Bardzo często pytacie się mnie w jaki sposób zwiększyć kaloryczność posiłków, a także podać warzywa strączkowe w sposób akceptowalny przez maluszka. Jeśli chodzi o fasolę, to najlepiej zrobić z niej po prostu placuszki. Fasola to świetne źródło białka pochodzenia roślinnego oraz żelaza i błonnika. Fasolę polecam wszystkim osobom z niedoborem żelaza oraz z zaparciami. Niestety mamy zwyczaj unikania ptraw z fasoli ze względu na powodowane przez nią wzdęcia. Aby uniknąć wzdęć po pierwsze należy fasolę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin i następnie tą wodę wylać, a po drugie do gotowania fasoli należy dodać majeranek. Poza tym, jeśli regularnie jemy fasolę i groch to nasz organizm przyzwyczaja się do tych produktów i wzdęcia są dużo mniejsze.

Do placuszków dodajemy oprócz fasoli cukinię i cebulę. Placuszki są dzięki temu bardzo smaczne i mają lekką konsystencję. 

Składniki

100 g suchej białej drobnej fasoli 

2 łyżeczki suszonego majeranku

2 małe cukinie

1 czerwona cebula (ok. 80g)

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki tartego pazmezanu

1 jajko

Ok. 1 szklanka panierki z ciecierzycy

Sposób wykonania:

Wieczorem, dzień przed przygotowaniem kotlecików umyć fasolę pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć ją do rondla i zalać zimną wodą, tak aby była przykryta. Ostawić do namoczenia na 12 godzin. Następnego dnia wylać wodę, w której moczyła się fasola, nalać do fasoli świeżej wody. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 łyżeczki suszonego majeranku i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. W tym czasie umyć cukinię i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami wraz ze skórką. Czerwoną cebulę obrać z łusek i również zetrzeć na drobnej tarce. Gdy fasola będzie miękka odcedzić ją z wody i jeszcze ciepłą zblendować na gładką masę. Do zblendowanej fasoli dodać tartą cukinię oraz cebulę, a także parmezan i oliwę z oliwek. Na koniec wbić jajo i wymieszać dokładnie całą masę. Nagrzać piekarnik do 180°C. Z masy formować niewielkie płaskie kotleciki i obtaczać w panierce z ciecierzycy z obu stron. Opanierowane kotleciki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy już wszystkie kotleciki będą zrobione wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *