Gnocchi ze szpinakiem.

Gnocchi ze szpinakiem.

Zielone kluseczki są tak przepiękne, że nie można od nich oderwać ani oczu, ani widelca. Skrywają w swoim wnętrzu źródło żelaza, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz witaminy C, czyli szpinak. Sposobów na podanie szpinaku dzieciom jest wiele. Niektóre dzieci bardzo chętnie jedzą szpinak, a inne mniej chętnie. To właśnie z myślą o tych dzieciach, które nie darzą wielką miłością szpinaku przygotowałam ten przepis. Kluseczki nie zawierają ani jajka, ani glutenu, mogą więc je jeść również dzieci z alergią na białka mleka krowiego, na pszenicę, czy gluten oraz z celiakią.

Zielone kluseczki są tak przepiękne, że nie można od nich oderwać ani oczu, ani widelca. Skrywają w swoim wnętrzu źródło żelaza, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz witaminy C, czyli szpinak. Sposobów na podanie szpinaku dzieciom jest wiele. Niektóre dzieci bardzo chętnie jedzą szpinak, a inne mniej chętnie. To właśnie z myślą o tych dzieciach, które nie darzą wielką miłością szpinaku przygotowałam ten przepis. Kluseczki nie zawierają ani jajka, ani glutenu, mogą więc je jeść również dzieci z alergią na białka mleka krowiego, na pszenicę, czy gluten oraz z celiakią.

Zielone kluseczki są tak przepiękne, że nie można od nich oderwać ani oczu, ani widelca. Skrywają w swoim wnętrzu źródło żelaza, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz witaminy C, czyli szpinak. Sposobów na podanie szpinaku dzieciom jest wiele. Niektóre dzieci bardzo chętnie jedzą szpinak, a inne mniej chętnie. To właśnie z myślą o tych dzieciach, które nie darzą wielką miłością szpinaku przygotowałam ten przepis. Kluseczki nie zawierają ani jajka, ani glutenu, mogą więc je jeść również dzieci z alergią na białka mleka krowiego, na pszenicę, czy gluten oraz z celiakią.

Wypróbujcie koniecznie ten przepis! Kluseczki możecie podać z sosem pomidorowym, z sosem serowym lub polane po prostu masłem. Dzięki podawaniu różnych sosów gnocchi ze szpinakiem za każdym razem będą miały inny smak!

Składniki

350 g mączystych ziemniaków

200 g szpinaku

1 ząbek czosnku

100 g mąki z ciecierzycy 

Garść świeżych liści bazylii

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj Przełóż do garnka. Zalej wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

W czasie gdy ziemniaki się gotują zajmij się przygotowaniem szpinaku. Jeśli używasz świeżego szpinaku umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą i odetnij grube łodyżki. Jeśli używasz mrożonego szpinaku to przełóż go na sito i przelej gorąca woda. Następnie szpinak przełóż do dużego garnka. Postaw na palniku i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż liście szpinaku skurczą się i nabiorą ciemniejszego koloru. Gdy szpinak będzie ugotowany odcedź go na sicie i odciśnij dokładnie nadmiar wody. Jeżeli używasz świeżego szpinaku to posiekaj go drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Liście bazylii umyj pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj posiekany szpinak z czosnkiem i z posiekanymi liśćmi bazylii. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków gdy będą jeszcze ciepłe. Dodaj przeciśnięte ziemniaki do szpinaku i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na wysypaną mąką z ciecierzycy stolnicę. Formuj cienkie wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Następnie pokrój każdy wałeczek nożem na kawałki wielkości 2 cm. Na końcu zrób przy użyciu zębów widelca wzorek na kluseczkach, przyciskając je nieco.

W wielkim garnku doprowadź do wrzenia wodę. Wrzucaj partiami kluseczki na wrzącą wodę. Gotuj je przez około 2 minuty, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Odcedź i odłóż na bok. Postępuj tak do czasu, aż ugotujesz wszystkie kluseczki.

Gnocchi szpinakowe możesz podać z sosem pomidorowym i posypać po wierzchu tartym serem pecorino. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *