Odporność i tran.

Odporność i tran.

Za czasów naszych babć tran podawano w szkołach dzieciom z wielkich butelek. Jeśli zapytacie babcie, to zapewne potwierdzą, że ten tran nikomu nie smakował, a wszyscy musieli go wypić! We współczesnych czasach w Norwegii nadal tran jest podawany dzieciom. Zazwyczaj dzieci otrzymują tam całą dużą łyżkę tranu codziennie. 

Klasyczny tran to jest tłuszcz pozyskiwany z wątroby dorszy i ryb dorszopodobnych. Zawiera on bardzo korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym DHA) oraz witaminy A, D i E. 

Tranem nazywamy też olej pochodzący z wątroby rekinów, chociaż powinno się go nazywać olejem z wątroby rekina. Olej z wątroby rekina zawiera o wiele mniej kwasów Omega-3 w porównaniu z tranem (czyli olejem z wątroby dorszy). Natomiast zawiera on substancje takie jak: alkiloglicerole i skwalen (których nie znajdziemy w oleju z wątroby dorsza), które w szczególny sposób korzystnie wpływają na odporność.

Zwiększenie odporności spowodowane regularnym spożywaniem tranu związane jest z działaniem kwasów Omega-3. Potwierdza to wiele prac naukowych. Kwasy tłuszczowe Omega-3 wzmacniają mechanizmy obronne naszego organizmu. Poprawiają działanie bariery na błonach śluzowych układu oddechowego oraz układu pokarmowego. Wzmocnieniu ulega także skóra. Tran pobudza komórki żerne, czyli takie komórki, które są odpowiedzialne za oczyszczanie naszego organizmu z bakterii i toksyn. 

Olej z ryb wpływa również korzystnie na objawy alergii. Osoby cierpiące z powodu chorób alergicznych są dużo bardziej podatne na infekcje. Tran zmniejsza nacieki z eozynofilii, czyli komórek kwasochłonnych odpowiedzialnych za alergię.  Tran zmniejsza też stopień nasilenia stanu zapalnego. Błona śluzowa dróg oddechowych osoby z alergią jest uszkodzona poprzez nacieki z eozynofilii i stan zapalny. Taka śluzówka nie jest w stanie obronić się podczas kontaktu z wisusami czy tez bakteriami. Jak to się potocznie mówi :”Dziecko bardzo łatwo łapie wszystkie infekcje.” Obecnie bardzo dużo dzieci cierpi z powodu alergii. U tych dzieci dużo częściej występują infekcje dróg oddechowych w sezonie jesienno-zimowym. Z tego powodu szczególnie istotne jest podawanie tranu dzieciom z alergią. 

Tran powoduje również zwiększenie produkcji immunoglobulin, czyli cząsteczek odpowiedzialnych za specyficzną obronę organizmu przed wirusami i bakteriami. 

Podobnie jak w przypadku Colostrum, bardzo istotne znaczenie ma długotrwałe spożywanie tranu. Nie możemy oczekiwać cudownych efektów, po podawaniu tranu przez kilka dni, jego działanie możemy zauważyć po kilku miesiącach regularnego przyjmowania.

Z kolei olej z wątroby rekina zawiera o wiele mniej kwasów Omega-3, natomiast jest źródłem alkilogliceroli i skwalenu. Alkiloglicerole uszkadzają komórki bakteryjne i zwiększają produkcję przeciwciał. Ponadto mają duży wpływ na powstawanie nowych komórek układu odpornościowego oraz ich aktywność. Skwalen natomiast opłaszcza (czyli pokrywa warstwą) wszystkie patogeny jakie dostają się do naszego organizmu (bakterie i wirusy). Dzięki temu nasz układ odpornościowy może je łatwiej zlokalizować, a następnie zniszczyć.

Pojawia się zatem pytanie. Co podawać naszym dzieciom na odporność? Olej z wątroby dorsza (czyli tran), czy olej z wątroby rekina? Najlepiej i to i to! Ich działanie się uzupełnia. W tym przypadku jest podobnie jak z dietą. Im bardziej różnorodna tym więcej cennych substancji dostarczamy naszemu organizmowi. Wobec tego najlepiej zaopatrzyć się w preparat zawierający tran oraz olej rekina.  Najlepiej czytać skład tych preparatów. Na opakowaniu oleju z rekina powinno być napisane ile zawiera alkilogliceroli i ile skwalenu. Na tranie powinno być napisane ile zawiera kwasów Omega-3 w tym DHA i EPA. Na tej podstawie wiemy, że jest to przebadany preparat o sprawdzonym składzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *