
Odporność i tran.
Tran – zdrowotna moc z wątroby dorsza czy olej z wątroby rekina.
Za czasów naszych babć tran podawano w szkołach dzieciom z wielkich butelek. Jeśli je zapytacie, to zapewne potwierdzą, że ten tran nikomu nie smakował, a wszyscy musieli go wypić! W Norwegii nadal tran jest podawany dzieciom. Zazwyczaj najmłodsi otrzymują tam całą dużą łyżkę tranu – codziennie.
Klasyczny tran to jest tłuszcz pozyskiwany z wątroby dorszy i ryb dorszopodobnych. Zawiera on bardzo korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym DHA) oraz witaminy A, D i E. Tranem nazywamy też olej pochodzący z wątroby rekinów i taką też powinien posiadać nazwę, jako olej. Zawiera on o wiele mniej kwasów Omega-3 w porównaniu z tranem (czyli olejem z wątroby dorszy). Olej z wątroby rekina zawiera natomiast substancje takie jak: alkiloglicerole i skwalen ( tych nie znajdziemy w tranie), które w szczególny sposób korzystnie wpływają na odporność.
Pozytywne działanie kwasów Omega-3 na odporność.
Zwiększenie odporności spowodowane regularnym spożywaniem tranu związane jest z działaniem kwasów Omega-3. Potwierdza to wiele prac naukowych. Kwasy tłuszczowe Omega-3 wzmacniają mechanizmy obronne naszego organizmu. Dodatkowo poprawiają działanie bariery na błonach śluzowych układu oddechowego oraz układu pokarmowego. Wzmocnieniu ulega także skóra. Tran pobudza komórki żerne, czyli takie komórki, które są odpowiedzialne za oczyszczanie naszego organizmu z bakterii i toksyn.
Podawanie tranu na alergie u dzieci – skuteczna metoda podnoszenia odporności
Olej z ryb wpływa również korzystnie na objawy alergii. Osoby cierpiące z powodu chorób alergicznych są dużo bardziej podatne na infekcje. Tran zmniejsza nacieki z eozynofilii, czyli komórek kwasochłonnych odpowiedzialnych za alergię, a także stopień nasilenia stanu zapalnego. Taka śluzówka nie jest w stanie obronić się podczas kontaktu z wisusami czy tez bakteriami. Jak to się potocznie mówi: „Dziecko bardzo łatwo łapie wszystkie infekcje.” W związku z tym bardzo dużo dzieci cierpi z powodu alergii. U tych dzieci dużo częściej występują infekcje dróg oddechowych w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego szczególnie istotne jest podawanie im tranu.
Regularna suplementacja tranu
Tran powoduje również zwiększenie produkcji immunoglobulin, czyli cząsteczek odpowiedzialnych za specyficzną obronę organizmu przed wirusami i bakteriami.
Podobnie jak w przypadku Colostrum, bardzo istotne znaczenie ma długotrwałe i regularne spożywanie tranu. Nie możemy oczekiwać cudownych efektów po podawaniu tranu przez kilka dni. Jego działanie możemy zauważyć po kilku miesiącach regularnej suplementacji.
Co podawać dzieciom na odporność?
Olej z wątroby dorsza (czyli tran) czy olej z wątroby rekina?
Najlepiej i to i to! Ich działanie się uzupełnia.
W tym przypadku jest podobnie jak z dietą. Im bardziej różnorodna tym więcej cennych substancji dostarczamy naszemu organizmowi. Wobec tego najlepiej zaopatrzyć się w preparat zawierający tran oraz olej rekina. Najlepiej czytać skład tych preparatów. Na opakowaniu oleju z rekina powinno być napisane ile zawiera alkilogliceroli i ile skwalenu. Na tranie powinno być napisane ile zawiera kwasów Omega-3 w tym DHA i EPA. Na tej podstawie wiemy, że jest to przebadany preparat o sprawdzonym składzie.
Odpornośc może wzmocnić również podawanie Colostrum.
Tutaj przeczytasz więcej na temat Colostrum:
https://zywieniowo.pl/odpornosc-a-colostrum/