Placuszki z cukinii z zielonym groszkiem.

Placuszki z cukinii z zielonym groszkiem.

Placuszki wspaniale nadają się do podawania dzieciom warzyw. Są również świetną przekąską, którą można zabrać ze sobą na spacer. W tradycji polskiej przywiązani jesteśmy do placków ziemniaczanych. Ale czemu nie spróbować placuszków z cukinii. Cukinia starta na tarce z dużymi oczkami idealnie zastępuje ziemniaki. W tym przepisie postanowiłam placuszki z cukinii wzbogacić o groszek zielony. Groszek zielony jest źródłem białka, żelaza i błonnika. Z kolei cukinia sama z siebie jest niskokaloryczna, jednakże w połączeniu z groszkiem oraz jajkiem, placuszki z cukinii stają się pełnowartościowym posiłkiem. Placuszki nie tylko wyglądają bosko, ale i podobnie smakują. Spróbujcie koniecznie! 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Porcja dla 2 dorosłych osób lub 4 dzieci

Składniki

100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

200 g cukinii (1 mała cukinia)

1/3 pęczka koperku

1 jajko

2 łyżki mąki dyniowej

Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Groszek zielony (czy to świeży, czy to mrożony) opłucz na sicie. Przełóż do małego garnka. Dodaj tylko tyle wody, żeby przykryła groszek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedź na sicie. Cukinię umyj dokładnie pod bieżącą wodą i odkrój końce. Następnie zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami wraz ze skórką. Koperek umyj pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Wymieszaj w dużej misce odcedzony groszek, startą cukinię, posiekany koperek. Dodaj do miski 1 jajko oraz 2 łyżki mąki dyniowej. Wymieszaj dokładnie. Patelnię podgrzej. Na patelnię wlej cienką warstwę oleju rzepakowego, tak aby przykryła dno patelni. Gdy olej będzie gorący, nałóż 1 kopiatą łyżkę przygotowanej masy na patelnię i następnie uformuj płaski placek. Nakładaj tak kolejne porcje masy, tak aby pomiędzy placuszkami na patelni pozostawało trochę miejsca. Smaż placuszki z jednej strony przez około 2-3 minut, na średnim ogniu, do lekkiego zrumienienia. Następnie odwróć placuszki na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty, do zrumienienia. Usmażone placuszki przełóż na talerz. Postępuj tak z kolejną porcją masy, aż do usmażenia wszystkich placuszków.

Placuszki możesz podać dziecku same, albo w jogurtem kozim, krowim lub kokosowym. Do placuszków możesz podać również pastę z bobu lub humus.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *