Zupa pomidorowa z lanym ciastem.

Zupa pomidorowa z lanym ciastem.

Klasyka polski zup, czyli zupa pomidorowa. Zapewne w każdym polskim domu smakuje zupełnie inaczej. Ja osobiście uwielbiam zupę ze świeżych pomidorów. Takich, które gdy idę na Plac Targowy robić zakupy sprzedawcę określają jako „na zupę”. Co to oznacza? Jest to pomidor tak dojrzały, że wręcz przejrzały, miękki, czasem pęknięty. Taki pomidor nie jest zbyt fotogeniczny, ale zupa z niego smakuje wyśmienicie. Nie lubię zupy pomidorowej robionej z przecieru pomidorowego. To jest jakaś namiastka, zamiennik. Z tego powodu proszę was korzystajcie z sezonu na świeże pomidory i ładujcie „zdrowotne akumulatory” na zimę. W tym przepisie cała trudność wynika z dokładnego przetarcia uduszonych pomidorów przez sito. Trzeba się trochę przy tym napracować, aby naprawdę, dokładnie przetrzeć cały miąższ, tak aby na sicie pozostały tylko suche zwinięte w ruloniki skórki oraz pestki. Natomiast ten wysiłek się opłaca. Aromat i smak tej zupy wynagrodzi wam trud włożony w jej przygotowanie. 

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów

1 łyżka masła (można zastąpić 1 łyżką oleju rzepakowego) 

Natka pietruszki (kilka gałązek)1 banan (ok. 150 g)

1 jajko

2 łyżki mąki orkiszowej (można użyć zwykłej pszennej)

Opcjonalnie 1 łyżka 18 % śmietany do zup (na całą porcję zupy)

Lub 1 łyżeczka śmietanki kokosowej do porcji zupy dla dziecka. 

Sposób przygotowania:

Pomidory i natkę pietruszki umyj. Następnie każdego pomidora pokrój na 4 części. Do rondla daj 1 łyżkę masła (lub oleju rzepakowego). Dodaj pomidory i natkę pietruszki pokrojoną na mniejsze kawałki. Postaw rondel na płycie grzewczej i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień. Przykryj rondelek przykrywką i duś pomidory na wolnym ogniu przez 30 minut.  Połóż duże sito z drobnymi oczkami na dużym garnku. Połowę zawartości rondelka przełóż na sito. Przecieraj pomidory przez sito łyżką stołową tak długo, aż cały miąższ z pomidorów zostanie przetarty. Na sicie powinny zostać jedynie pestki i skórki z pomidorów oraz resztki łodyżek natki pietruszki. Zgarnij łyżką z drugiej strony sita miąższ z pomidorów, który tak pozostał i przełóż do dużego garnka. Pestki i skórki z pomidorów usuń z sita. Następnie przełóż na sito pozostałe w rondelku pomidory wraz z wodą, którą puściły podczas duszenia i powtórz czynność przecierania pomidorów przez sito jeszcze raz. Gdy już cały miąższ został przetarty do dużego garnka dodaj 2 szklanki bulionu warzywnego lub 2 szklanki wody. Garnek postaw na płycie i doprowadź do wrzenia. W tym czasie przygotuj lane ciasto. Do garnuszka wbij 1 jajko, dodaj 2 łyżki mąki. Zawartość garnuszka wymieszaj dokładnie widelcem, wykonując okrężne ruchy w jedną stronę, aż uzyskasz półpłynne ciasto. Gdy zupa w garnku już będzie wrzała wylewaj powoli lane ciasto z garnuszka cieniutkim strumieniem na gotującą się zupę. W trakcie gdy lejesz lane ciasto cienką strużką do garnka mieszaj ciągle zupę w garnku dużą łyżką. Gdy już całe ciasto z garnuszka zostało wlane do zupy, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wyłącz zupę i zostaw do przestudzenia. Jeśli podajesz zupę starszym dzieciom, które mają już wprowadzone mleko krowie możesz do przestudzonej zupy dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z tak przygotowanej zupy odbierz dla maluszka porcję zupki do miseczki. Pozostałą w garnku zupę możesz doprawić do smaku solą, pieprzem lub suszoną papryką i podać pozostałym domownikom. 

Jeśli zupę chcesz podać dziecku, które jeszcze nie ma wprowadzonych produktów mlecznych, możesz dodać dziecku do miseczki z zupą 1 łyżeczkę śmietanki kokosowej. W ten sposób zwiększysz kaloryczność zupy.    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *