Orzechowo-owsiano-miodowe batoniki.

Orzechowo-owsiano-miodowe batoniki.

Czy chcesz zjeść zdrowego batonika? Nie zawierającego sztucznych dodatków? A może chcesz, żeby Twoje dziecko zjadło zdrową przekąskę? A może chcesz aby Twoje dziecko zjadło migdały oraz orzechy, a zazwyczaj nie jest chętne do sięgania po nie do miseczki?

Orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały oraz pestki dyni zawierają zdrowe oleje roślinne. Płatki owsiane to źródło błonnika. Miód poprawia naszą odporność. Taka przekąska jest dla nas bardzo zdrowa a dodatkowo jest ona świetną pożywką dla bakterii zamieszkujących nasze jelita, czyli dla naszej flory jelitowej!  Nasze dobre bakterie, o które musimy dbać i je żywić, aby one dbały o nas, uwielbiają tzw. włókna. Batonik z płatków owsianych z orzechami, migdałami oraz pestkami dyni będzie zarówno przysmakiem dla nas, jak i dla naszych bakterii.

Składniki:

  • Orzechy włoskie 50g
  • Orzechy laskowe 50g
  • Migdały (łuskane) 50g
  • Pestki dyni 50g
  • Płatki owsiane 1 szklanka
  • Miód 5 łyżek stołowych
  • Mleko krowie lub mleko roślinne 100 ml
  • Olej lniany 2 łyżki stołowe

Sposób wykonania:

Na patelni umieść orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały oraz pestki dyni. Podprażaj na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odstaw do wystudzenia. Do miseczki wsyp płatki owsiane, dodaj miód, mleko oraz olej, a na końcu mieszankę orzechów, migdałów i pestek dyni. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Na blaszkę do pieczenia wielkości 25 x 30 cm połóż papier do pieczenia. Na papier wyłóż wymieszaną masę. Wyrównaj łyżką stołową, delikatnie ugniatając. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia. Smacznego! 

Dodaj komentarz