Smoothie z ciemnych winogron z malinami i jagodami

Smoothie z ciemnych winogron z malinami i jagodami

Być może czasem zastanawiacie się w jaki sposób podać dziecku takie owoce jak np. winogrona? Tak aby się nie zakrztusiło? Najlepiej zrobić po prostu smoothie! Smoothies świetnie nadają się do „przemycania owoców” (jak ja to nazywam), ale także do przemycania wody. Nie wszystkie dzieci lubią pić wodę. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym nawet my dorośli pijemy mniej wody niż latem. Często pytacie mnie jak podać dziecku wodę, jeśli nie chce ono jej pić. Można wodę podać wraz z smoothie. Smoothies są również dużo zdrowsze niż soki. Sok (nawet świeżo wyciskany) jest pozbawiony miąższu i substancji resztkowych (w tym błonnika), które bardzo korzystnie wpływają na naszą florę jelitową oraz na nasze zdrowie. Do przygotowania smoothies używamy całych owoców, wraz ze skórką. Skórka z winogron zawiera bardzo dużo polifenoli i innych flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki. Ciemne winogrona zawierają ponad 30 różnych substancji aktywnie chroniących komórki naszego ciała przed toksynami. Smoothie poza tym jest przepyszne, więc podajcie 1 porcję dziecku a resztę wypijcie sami! 

Składniki

200 g ciemnych winogron, najlepiej bezpestkowych

100 g malinami

100 g jagód (borówka czernica lub borówka amerykańska)

150 ml jogurtu kokosowego

150 ml wody

2 łyżki masła migdałowego

Sposób wykonania:

Umyj winogrona i oderwij je od szypułki. Maliny i jagody opłucz na sicie. Przełóż owoce do pojemnika blendera lub umieść w wysokim pojemniku. Dodaj jogurt kokosowy, wodę i masło migdałowe a następnie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *