Marchewkowe muffinki z migdałami i gruszką
Marchewkowe muffinki zawdzięczają swoją słodycz marchewce. Nie dodajemy ani odrobiny cukru do ciasta. Dodatek gruszki i migdałów sprawia, że muffinki są soczyste. Migdały zawierają żelazo oraz błonnik, a także zdrowy tłuszcz. Marchewka sama z siebie powoduje zaparcia. Natomiast dzięki obecności w muffinkach migdałów oraz gruszek zapobiegamy występowaniu zaparć. Migdały zwiększają również kaloryczność muffinek. Ponadto zachęcam Cie do przygotowania tych muffinek z mąką z kasztanów jadalnych. Jeśli nie masz mąki z kasztanów jadalnych możesz użyć klasycznej mąki pszennej lub mąki orkiszowej. Jednakże mąka z kasztanów jadalnych jest dużo zdrowsza. Zawiera białko, witaminy z grupy B i żelazo. Nie zawiera natomiast glutenu. Muffinki możemy zabrać ze sobą na spacer i podać dziecku na przekąskę. Muffinki są również świetne na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Jeśli chcesz, możesz zamiast gruszek użyć jabłek.
Składniki
400 g marchewki
1 szklanka mąki z kasztanów jadalnych
10 dkg migdałów
2 Jajka
100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
125 g jogurtu greckiego
200 g gruszek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczk sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
Migdały w łupinkach wsyp to garnuszka, nalej wody, tak aby przykryła migdały i zagotuj. Po zagotowaniu odcedź i od razu (póki są ciepłe) obierz z łupinek. Następnie zmiel migdały na mąkę.
Możesz też użyć mąki migdałowej kupionej w sklepie z produktami ekologicznymi.
Marchewki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
W dużej misce wymieszaj mielone migdały, mąkę z kasztanów jadalnych, cynamon i sodę oczyszczoną. Do osobnej miski wbij jajka i ubij je przy pomocą miksera lub trzepaczki rózgowej. Dodaj olej i jogurt grecki i ponownie wymieszaj używając miksera lub trzepaczki rózgowej.
Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj je dokładnie na jednolitą masę. Do miski z mąką dodaj utartą marchew oraz jajka z olejem i jogurtem i wymieszaj dokładnie. Na końcu dodaj utarte gruszki i ponownie wymieszaj.
Przygotuj specjalną formę z zagłębieniami na muffinki lub dowolne inne foremki. Posmaruj je olejem i ewentualnie posyp odrobiną mąki. Nakładaj do foremek ciasto na muffinki do ¾ wysokości formy.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudź.
Smacznego!