Sos ze szparagów do makaronu.

Sos ze szparagów do makaronu.

Dzieci uwielbiają makaron. Zresztą nie tylko dzieci, dorośli również! Danie zawierające makaron to bardzo szybki sposób na przygotowanie obiadu, kolacji lub przyjęcia dla niespodziewanych gości. Warto mieć zawsze w szafce kuchennej makarony w różnych kształtach. Do sosów najlepiej nadają się rurki, świderki, motylki lub inny krótki makaron o ciekawym kształcie. Maj to sezon na szparagi. Warto wykorzystać te warzywa do przygotowania smacznego i bardzo wartościowego sosu. Sos ze szparagów to łatwe, i proste danie a do tego pyszne. Sama zobacz.

Sos ze szparagów do makaronu.

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów do sosu (500 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki wody
  • 300 g makaronu 
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku (dla dorosłych i starszych dzieci)

Sposób wykonania:

Szparagi umyj. Odetnij zdrewniałe końcówki. Obierz ze skórki szparagi do 1/3 wysokości od dołu. Pędy pokrój na kawałki długości 3 cm. Ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj i odstaw na 10 minut.  Na patelni rozgrzej  1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę masła. Dodaj kawałki szparagów i podsmażaj na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj ze szparagami i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj ¼ szklanki wody. Nałóż na patelnię pokrywę i duś na niewielkim ogniu przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Do uduszonych szparagów dodaj 2 łyżki tartego parmezanu i zblenduj dokładnie na gładki sos. Gotowy sos ze szparagów wymieszaj z ugotowanym makaronem. 

Smacznego!

Szukasz innych pomysłów na smaczne, proste i szybkie dania, które mogą jeść również maluszki? Zapraszam TUTAJ

Właśnie rozpoczęłaś rozszerzanie diety Twojego dziecka?

Zobacz PLANER ROZSZERZANIA DIETY oraz KSIĄŻKĘ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *