Warzywa w diecie dziecka.

Warzywa w diecie dziecka.

W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce są u podstawy piramidy, tuż nad aktywnością fizyczną. Oczywiście jest to piramida żywienia przygotowana dla osób dorosłych, jednak warto od najmłodszych lat wyrabiać u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe. 

W zaleceniach znajdziesz informację, by codziennie jeść co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Osoba dorosła powinna spożyć każdego dnia około 400 g warzyw i owoców łącznie, przy czym warzywa powinny stanowić ¾ całości, a owoce jedynie ¼. Dla przykładu, jedna porcja to m.in. mały pomidor lub garść truskawek.

Dlaczego warzywa są tak niezwykle ważne? Otóż dlatego, że dostarczają wielu niezbędnych składników. Są to między innymi:

  • błonnik pokarmowy
  • witaminy 
  • antyoksydanty
  • substancje przeciwnowotworowe
  • składniki mineralne

Ponadto, gdy spożywamy odpowiednią ilość warzyw to zmniejszamy ryzyko:

  • chorób układu krążenia
  • cukrzycy
  • miażdżycy
  • nowotworów
  • otyłości
  • nadciśnienia

Warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej lub minimalnie przetworzonej. Zachowują wówczas najwięcej składników odżywczych. Poszczególne warzywa różnią się właściwościami prozdrowotnymi, dlatego warto zadbać o różnorodność warzywnej diety. We właściwym doborze warzyw pomóc może ich kolor. Dlaczego? Ponieważ zależy od obecności konkretnych składników odżywczych.

Warto więc pamiętać, że zielone warzywa zawierają spore ilości kwasu foliowego oraz żelaza, a czerwone i żółte są bogate w beta-karoten. Zatem, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, najlepiej spożywać warzywa różnokolorowe.

Mimo, że czasami trudno zachęcić dzieci do jedzenia warzyw, warto przyzwyczajać je do różnorodnej diety.

 „Czym skorupka za młodu nasiąknie…”

Każdy z nas ma swoje preferencje smakowe, nasze dzieci również. Zatem sposobem na różnorodność warzyw w diecie jest proponowanie ich dziecku w różnej postaci. Jeden maluch z upodobaniem będzie chrupać surową marchewkę, inny zje surówkę z marchewki, a jeszcze innemu będziemy musieli przemycać marchewkę zmiksowaną w zupie pomidorowej. Czasami przygotowanie posiłku wymaga niezwykłej inwencji twórczej i jest nie lada wyzwaniem. 

Wiele osób dorosłych ma ma ten sam problem. Sami jemy często bardzo monotonnie i ciężko nam wymyślić co podać dziecku. Jednak warto poeksperymentować w kuchni. Każde warzywo dostarcza nam innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego przygotowałam szczegółowe opisy poszczególnych warzyw, wraz z ich najważniejszymi składnikami odżywczymi. Razem z dietetyczką Kingą Kłeczek-Róg proponujemy w „Księdze smaków dla dzieciaków”  bardzo dużo różnorodnych przepisów wykorzystujących sezonowe warzywa. Zadbałyśmy o to, aby proponowane dania były nie tylko maksymalnie odżywcze, ale również smaczne i różnorodne. Zapraszamy zatem do przygody z warzywami! Zobacz, jak Księga jest pięknie wydana!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *