Zupa krem z bobu .

Zupa krem z bobu .

Sezonowe warzywa zachęcają do eksperymentów kulinarnych. Dzisiaj chcę zaproponować wam zupę krem z bobu. Zupę możesz ugotować od razu dla całej rodziny. Jeśli masz w domu maluszka w wieku 6 do 12 miesięcy to po ugotowaniu zupki odlej mu jego porcję na miseczkę, a pozostałą część zupy, którą będą jadły osoby dorosłe możesz doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne lub innymi ulubionymi przyprawami.

Bób zawiera dużo żelaza oraz kwasu foliowego, dlatego świetnie sprawdzi się u osób, które mają tendencję do anemii. Bób zawiera również w swoim składzie białko. Dlatego zupa z bobem stanowi pełnowartościowy posiłek. Nie trzeba do niej dodawać ani mięsa, ani ryby. Wśród składników zupy znajduje się mleko. Jeśli dziecko już ma wprowadzone mleko krowie to możesz podać mu zupkę z mlekiem krowim. Jeśli wolisz mleko roślinne to dodaj np. mleko owsiane. Możesz też zrobić zupę na wodzie i przed dodaniem do niej mleka krowiego odebrać porcję dla niemowlaka, a następnie dodać do niej swoje mleko (jeśli karmisz piersią i jesteś w stanie odciągnąć 50 ml mleka). Posiłek z mlekiem matki będzie jeszcze bardziej wartościowy.

Składniki:

500 g bobu

1 ziemniak średniej wielkości (100g)

1 marchewka średniej wielkości (100g)

1 pietruszka średniej wielkości (100g)

200 ml mleka 

2 łyżki oleju lnianego

Ewentualnie 2 łyżki startego parmezanu

Dowolne zioła (świeże lub suszone oregano lub bazylia)

Sposób wykonania:

Umyj bób pod bieżącą wodą. Osusz na sicie. Wsyp do garnka. Zalej wodą, tak aby cały bób był przykryty. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut licząc od momentu, gdy woda będzie wrzała. W między czasie obierz ziemniaka oraz marchewkę i pietruszkę. Pokrój w kostkę.  Zalej 1 litrem wrzącej wody, dodaj świeże lub suszone zioła, i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut (do miękkości). Młode ziemniaki oraz młodą marchewkę i pietruszkę wystarczy gotować przez 15 minut. Gdy bób jest już ugotowany, to odcedź go na sicie, a następnie obierz z łupinek. Odłóż kilka obranych ziaren bobu, aby na końcu ozdobić zupę na talerzu. Wrzuć obrany bób do garnka z ugotowanymi warzywami. Nie wylewaj wody, w której gotowała się marchewka, pietruszka i ziemniak, będzie ona stanowiła od razu wywar pod zupę. Zblenduj na krem bób wraz z warzywami oraz wywarem spod warzyw. Dodaj 2 łyżki oleju lnianego oraz 200 ml mleka i ewentualnie parmezan. Zblenduj ponownie. 

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *