
Zupa ze świeżych ogórków z lanym ciastem.
Moja ulubiona zupa na letnie dni. W moim rodzinnym domu, moja mama bardzo często robiła taką zupę. Z tego powodu zupa ze świeżych ogórków kojarzy mi się z dzieciństwem, z latem, ze spędzaniem czasu na wsi. Ciekawa jestem czy jedliście kiedykolwiek zupę ze świeżych ogórków. Tradycyjnie we wszystkich polskich domach zupa ogórkowa jest znana w postaci zupy z kiszonych ogórków. Zupa ze świeżych ogórków sprawdzi się świetnie u najmłodszych dzieci, gdyż nie zawiera soli. Ogórki kiszone są bardzo zdrowe (jak wszystkie kiszonki), pamiętajcie jednak że zawierają sól. Świeże ogórki nie zawierają soli, a w postaci zupy są również lekkostrawne. Dodatek lanego ciasta dostarcza białko oraz żelazo i witaminę B12 oraz witaminę A (z jajka). Jeśli dodacie śmietankę z mleka krowiego lub śmietankę kokosową to zwiększycie kaloryczność zupki i sprawicie, że witamina A z jajka lepiej się wchłonie (ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach.

Składniki:
1 kg ogórków (najlepiej gruntowych)
2 łyżki masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)
Natka koperku
1 litr wody lub 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
1 jajko
2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
Opcjonalnie 2 łyżki 18 % śmietany do zup (na całą porcję zupy)
Lub 1 łyżeczka śmietanki kokosowej do porcji zupy dla dziecka.
Sposób przygotowania:
Ogórki i natkę koperku umyj. Poodkrawaj ciemniejsze końce ogórków. Ogórki obierz ze skórki zaczynając obieranie ogórków od jaśniejszego końca (Gdy będziesz obierać ogórki gruntowe od ciemniejszego końca to ogórki mogą stać się gorzkie). Następnie pokrój ogórki w drobną kosteczkę. Natkę koperku pokrój na drobne kawałeczki. Na dużej patelni roztop 2 łyżki masła na umiarkowanym ogniu. Na patelnię przełóż ogórki pokrojone w kostkę. Podsmażaj ogórki na niewielkim ogniu przez 15 minut, mieszając je od czasu do czasu. Następnie przełóż ogórki do garnka, dodaj 1 litr wody lub 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu warzywno-mięsnego. Garnek postaw na płycie i doprowadź do wrzenia. Dodaj drobno posiekany koperek i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj lane ciasto. Do garnuszka wbij 1 jajko, dodaj 2 łyżki mąki. Zawartość garnuszka wymieszaj dokładnie widelcem, wykonując okrężne ruchy w jedną stronę, aż uzyskasz półpłynne ciasto. Gdy zupa w garnku będzie już ugotowana (po 15 minutach) wylewaj powoli lane ciasto z garnuszka cieniutkim strumieniem na gotującą się zupę. W trakcie gdy lejesz lane ciasto cienką strużką do garnka mieszaj ciągle zupę w garnku dużą łyżką. Gdy już całe ciasto z garnuszka zostało wlane do zupy, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wyłącz zupę i zostaw do przestudzenia. Jeśli podajesz zupę starszym dzieciom, które mają już wprowadzone mleko krowie możesz do przestudzonej zupy dodać 2 łyżki śmietany 18%. Z tak przygotowanej zupy odbierz dla maluszka porcję zupki do miseczki. Pozostałą w garnku zupę możesz doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami i podać pozostałym domownikom.
Jeśli zupę chcesz podać dziecku, które jeszcze nie ma wprowadzonych produktów mlecznych, możesz dodać dziecku do miseczki z zupą 1 łyżeczkę śmietanki kokosowej. W ten sposób zwiększysz kaloryczność zupy.