Chłodnik z malin z kluseczkami serowo-dyniowymi.

Chłodnik z malin z kluseczkami serowo-dyniowymi.

W Polskiej tradycji kulinarnej nie mamy zbyt wielu zup na zimno, czyli chłodników. W
niektórych domach jada się chłodnik z buraków i to by było na tyle! Z kolei, jeśli chodzi
o zupy z owoców, to w kuchni staropolskiej były one bardzo popularne. W okresie
letnim królowały na polskich stołach zupy z owoców podawane na zimno. Można było
zjeść zupę z jagód, z czereśni, wiśni, poziomek itd. Zazwyczaj podczas upalnych dni nie
mamy ochoty na gorące potrawy. Może warto czasem poeksperymentować w kuchni?
Podejrzewam, że dorośli domownicy i starsze dzieci mogą podejść do takiej zupy w
pierwszym momencie nieufnie. Natomiast myślę, że młodsze dzieci będą zachwycone.
Uczcie dzieci nietypowych smaków. Nie gotujcie w kółko tych samych 3 zup! Kluseczki
wykonane z dodatkiem mąki dyniowej stanowią świetne źródło błonnika. Możecie
zamiast mąki dyniowej użyć również mąki orkiszowej. Jest to dużo zdrowsza wersja
klasycznej mąki pszennej.

Składniki:
Chłodnik:
500 g świeżych malin
250 ml mleka kokosowego
Kluseczki:
150 g serka śmietankowego
1 jajko
3 łyżki mąki dyniowej (ewentualnie orkiszowej)

Sposób wykonania:
Maliny przetrzyj dokładnie przez sito z małymi oczkami. Przepłucz jeszcze sito mlekiem
kokosowym i dokończ przecieranie malin tak, aby na sicie pozostały tylko pestki z malin.
Wymieszaj przetarte maliny z mlekiem kokosowym i odstaw na bok.
W tym czasie zagotuj około 1,5 litra wody w czajniku i wlej do garnka. Przygotuj masę na
kluski. Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj jajko oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie
widelcem lub trzepaczką rózgową, aż powstanie jednolita masa. Małą łyżeczką nabieraj
małe porcje ciasta i delikatnie kładź je do gotującej się w garnku wody. Aby kluseczkę
umieścić w wodzie musisz zanurzyć łyżeczkę z ciastem w gotującej się wodzie. Nabieraj
kolejna porcję ciasta i znowu umieszczaj ją w gotującej się wodzie. Postępuj tak, aż
skończy się ciasto w misce. Zmniejsz ogień. Gotuj kluseczki około 2 minuty. Następnie
wyciągnij je łyżką cedzakową na sito i pozostaw aż obcieknie z nich woda. Im kluseczki
będą mniejsze, tym łatwiej będzie sobie z nimi mogło poradzić małe dziecko.
Na talerz nalej chłodnik z malin, dodaj przestudzone kluseczki i podaj na stół.
Smacznego!

2 thoughts on “Chłodnik z malin z kluseczkami serowo-dyniowymi.”

  1. Karina pisze:

    Zapowiada się pysznie 🙂 o jaki dokładnie serek śmietankowy chodzi?

    1. ZarzadzanieIza pisze:

      Może być serek śmietankowy Łaciaty lub z firmy Piątnica. Kluseczki można także przygotować z serkiem Philadelphia.

Dodaj komentarz