Kapuśniak z kapusty kiszonej z marchewką.

Kapuśniak z kapusty kiszonej z marchewką.

Kapusta kiszona jest oczywiście najzdrowsza w wersji surowej. Gotowanie kapusty kiszonej sprawia jednak, że jest ona lżej strawna i nie obciąża w taki sposób przewodu pokarmowego. Gotowana kapusta kiszona może być świetnym wstępem do wprowadzania do diety maluszka kapusty kiszonej. Dziecko poznaje nowy smak, przyzwyczaja się do niego i później łatwiej będzie podać sok z kiszonej kapusty, czy też kapustę kiszoną w wersji surówki. Gotowana kapusta kiszona jest również polecana osobom dorosłym z problemami żołądkowymi. Pamiętajmy jednak, aby do kapusty nie dodawać zasmażki oraz tłuszczu. Kapuśniak możesz przygotować na wywarze warzywnym lub warzywno-mięsnym, w zależności od preferencji. A następnie możesz go podawać z gotowanymi i ubitymi ziemniakami.  

Składniki:

200 g kapusty kiszonej 

1 marchewka

1 pietruszka

1 duża cebula (ok. 100g)

Opcjonalnie 1 skrzydełko z kaczki lub 1 szyja z indyka

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Kilka gałązek naci pietruszki

Sposób przygotowania:

Możesz kapuśniak przygotować na wywarze warzywnym lub warzywno-mięsnym, w zależności od preferencji. W celu przygotowania wywaru umyj i obierz marchewkę oraz pietruszkę, a następnie przekrój je wzdłuż na 4 części. Obierz cebulę i przekrój ją również na 4 części. Jarzyny przełóż do średniej wielkości rondelka i zalej wrzącą wodą. Jeśli chcesz przygotować wywar warzywny gotuj tylko jarzyny, jeśli z kolei chcesz przygotować wywar warzywno-mięsny to do warzyw dodaj albo 1 skrzydełko z kaczki albo 1 szyję z indyka, które wcześniej opłukałaś pod bieżącą wodą. Wywar warzywny gotuj na małym ogniu przez 45 minut, a wywar warzywno-mięsny przez 60 minut. Po tym czasie przecedź wywar przez sito. W międzyczasie drobno pokrój kiszoną kapustę. Opłucz pod bieżącą wodą gałązki naci pietruszki i drobno ją posiekaj. Pokrojoną kapustę przełóż do garnka z wywarem. Dodaj majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Po ugotowaniu możesz dodać do kapuśniaku marchewkę z wywaru, którą zetrzesz na tarce z dużymi oczkami. Kapuśniak możesz podawać z gotowanymi i ubitymi ziemniakami.  

Dodaj komentarz