Krążki z jabłek w cieście pieczone w piekarniku.

Krążki z jabłek w cieście pieczone w piekarniku.

Składniki:

4 jabłka

Sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 jajko

100 ml mleka

140 g mąki orkiszowej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Szczypta soli

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Umyj jabłka i obierz je ze skórki. Usuń gniazdo nasienne nie uszkadzając jabłka. Jabłka pokrój na plasterki grubości około 1 cm. Skrop plasterki jabłek sokiem wyciśniętym z cytryny, tak aby nie zczerniały. Jabłka odstaw na bok. Do miski wbij 1 jajko, dodaj mleko, mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Nagrzej piekarnik do 180°C. 

Zanurzaj krążki z jabłek w przygotowanym cieście. Poczekaj aż nadmiar ciasta skapie. Układaj krążki jabłek zamoczonych w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępuj tak, aż ułożysz już wszystkie plasterki jabłek.

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.

Krążki z jabłek powinny być lekko zrumienione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *