Makaron z cukinią

Makaron z cukinią

Masz w domu makaron z cukinią? Nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu? Chcesz szybko przygotować smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Makaron z cukinią możesz podać na lunch, obiad lub jako ciepłą kolację. Moje dzieci uwielbiają makaron. Mogłyby codziennie jeść dania z makaronem! Ja uwielbiam Włochy, więc się śmieję się, że mam włoskie dzieci! Cukinia dostarcza dużo potasu, zawiera także kwas foliowy oraz β-karoten

Makaron z cukinią można podawać w 1 roku życia.

Jeśli masz pytania odnośnie innych potraw, które można podawać dziecku poniżej 1 roku życia oraz jak rozszerzać dietę niemowlaka – KLIKNIJ TUTAJ 

Składniki:

  • Cukinia, ok. 300g
  • Cebula, 100 g
  • Makaron (spaghetti, bucatini) lub inny ulubiony 400 g
  • Dowolne zioła świeże lub suszone (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
  • Oliwa, około 5 łyżek
  • Przyprawy (sól, pieprz)
  • Parmezan lub twardy ser pecorino, 80 g, utarty na drobnej tarce

Sposób wykonania:

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.  Umyj cukinię i pokrój w dość drobną kostkę wraz ze skórką. Jeśli zamierzasz użyć świeżych ziół to urwij listki, umyj je pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę wraz z cukinią. Delikatnie posól (jeśli gotujesz dla starszych dzieci to dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu) oraz dowolne zioła (świeże lub suszone).  Podsmażaj na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu aby warzywa zeszkliły się i zrobiły się miękkie. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Posól wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu. Jeśli makaron z cukinią będą jeść dzieci powyżej 2 roku życia możesz ugotować go al dente, jeśli gotujesz go dla młodszych dzieci, gotuj go 1-2 minut dłużej.  Po ugotowaniu odcedź makaron i od razu wymieszaj go w garczku z uduszoną cebulą i cukinią. Nałóż na talerze i posyp po wierzchu tartym parmezanem lub pecorino.

Smacznego!

Dodaj komentarz