Papryki faszerowane.

Papryki faszerowane.

Papryki faszerowane świetnie sprawdzą się jako danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Można je podać na obiad lub na kolację. Faszerowane warzywa są nie tylko zdrowe i pożywne, ale również pięknie prezentują się na talerzu.  

W skład farszu wchodzi kasza. W dawnej tradycyjnej kuchni polskiej kasze stanowiły podstawę diety. Kasze, w zależności od rodzaju, mają wiele cennych składników.

Przykładowo, kasza jaglana działa osuszająco i odśluzowująco na organizm, dlatego warto ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o katar i zaleganie śluzowej wydzieliny w drogach oddechowych.

Składniki:

2 duże papryki i 1 mniejsza (czerwone lub żółte)

50 g (¼ szklanki lub ½ woreczka) kaszy jaglanej

1 większy pomidor (150 g)

5 cm pora (białej części)

125 g sera mozzarella (opcjonalnie)

1 ząbek czosnku

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka masła klarowanego

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną dobrze wypłucz w letniej wodzie, następnie przelej bardzo gorącą wodą i na sam koniec zimną. W garnku zagotuj 2,5 razy więcej wody niż kaszy jaglanej. 
  • Dodaj 1 łyżkę oliwy, wsyp kaszę, zamieszaj i gotuj, na małej mocy kuchenki, pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę, a kaszę zostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut.
  • Papryki umyj, odetnij górną część wraz z ogonkiem.  Oczyść wnętrze warzyw, by było miejsce na farsz. Oczyszczone papryki wrzuć do lekko osolonej, gotującej się wody na 2-3 minuty. Po upływie tego czasu wyciągnij z wody i odsącz na sicie.
  • Pokrój por na plasterki, a następnie na drobną kostkę. Z ząbka czosnku usuń łupinkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  • Pomidora umyj, skórkę natnij delikatnie na krzyż i przełóż  do małego garnuszka. Zalej wrzącą wodą tak, by był przykryty i poczekaj 1 minutę. Po tym czasie wyciągnij go z garnuszka i obierz go ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Podsmażaj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidora i podsmażaj, ciągle mieszając, jeszcze przez kilka minut. 
  • Zawartość patelni przełóż do kaszy jaglanej, dodaj drobno posiekany szczypiorek i całość wymieszaj, jeśli dziecko nie jest uczulone na białka mleka krowiego – możesz do farszu dodać również pokrojoną w drobną kostkę połowę mozzarelli. Pozostałą połowę mozzarelli pokrój w plasterki, aby położyć na papryce w trakcie pieczenia. 
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do papryk nałóż nadzienie. Papryki ułóż na blaszce do pieczenia nadzieniem do góry. Zapiekaj papryki w piekarniku przez 30 do 40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możesz położyć na paprykach plasterki sera mozzarella.

(Przepis pochodzi z „Księgi smaków dla dzieciaków”. W Księdze smaków znajdziesz przepisy na 77 dania z warzyw i owoców wraz za ich wartością kaloryczną, zawartością białka, węglowodanów i tłuszczu oraz błonnika)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *