Pulpety z bakłażanów.

Pulpety z bakłażanów.

Nie ograniczajmy naszej wyobraźni kulinarnej! Pulpety nie muszą zawierać mięsa. Można przygotować również pulpety bezmięsne. Polecam wam wypróbowanie pulpetów z bakłażanów. Bakłażan zawiera dużo błonnika i jest wskazany u osób z tendencją do zaparć. Do przygotowania pulpetów możesz użyć mozzarelli lub miękkiego sera koziego. Mozzarella pieczona w piekarniku jest najmniej uczulającym produktem z mleka krowiego. Jeśli natomiast nie chcesz wprowadzać jeszcze mozzarelli z piekarnika u dziecka, które ma uczulenie na białka mleka krowiego to użyj do przygotowania pulpetów miękki ser kozi. Takie pulpeciki możesz podać dziecku od 9 miesiąca życia. Pulpety z bakłażana są świetnym „Finger food”, które możesz zabrać ze sobą na spacer.

Składniki

2 duże bakłażany (600 g)

Kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

125 g mozzarelli lub miękkiego sera koziego

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 jajko

100 g płatków owsianych

3 łyżki tartego pecorino (twardy owczy ser)

100 g bułki tartej

Sposób przygotowania

Jeśli używasz świeżego tymianku to opłucz go pod bieżącą wodą. Umyj bakłażany i obierz je ze skórki. Pokrój bakłażany w kostkę. Wlej do dużego garnka wrzącą wodę z czajnika i dodaj gałązki świeżego tymianku lub 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku.  Garnek postaw na płycie i doprowadź wodę do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć pokrojone w kostkę bakłażany. Gdy woda z bakłażanami zacznie ponownie wrzeć skręć ogień i gotuj bakłażany jeszcze przez 10 minut. Ugotowane bakłażany odcedź na sicie. Dodatkowo, w trakcie odcedzania, uciskaj bakłażany łyżką cedzakową tak, aby wycisnąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte bakłażany przełóż do miski i zblenduj na jednolita masę. Mozzarellę lub świeży ser kozi zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Natkę pietruszki umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj. 

Wyłóż dużą i płaską brytfannę papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 °C.

Przełóż do dużej miski odcedzonego bakłażana i dodaj do niego pokrojoną mozzarellę (lub miękki ser kozi), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, jajko, płatki owsiane oraz utarty ser pecorino. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Połowę bułki tartej wysyp na duży płaski talerz. Następnie formuj z masy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczaj je w tartej bułce. W trakcie pracy dosypuj tarą bułkę na duży płaski talerz w zależności od potrzeby.  Obtoczone w bułce tartej pulpety układaj na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie w 2 cm odstępach od siebie. Wsadź brytfannę z pulpetami do piekarnika i piecz w temperaturze 200 °C przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmij brytfannę z piekarnika i przestudź pulpety przed podaniem.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *