Śliwki pod kruszonką z płatków orkiszowych.

Śliwki pod kruszonką z płatków orkiszowych.

Przepis na danie bez dodatku cukru! Jeśli do przygotowania Crumble użyjesz bardzo dojrzałe śliwki, to słodycz śliwek wystarczy. Przyzwyczajajmy dzieci do naturalnych smaków. Unikajmy dodawania cukru do potraw. Dodatek cynamonu sprawi, że śliwki nabiorą wyjątkowego aromatu. W większości przepisów na Crumble, do przygotowania kruszonki używa się płatków owsianych. Ja w tym przepisie zastąpiłam płatki owsiane płatkami orkiszowymi.   

Składniki:

500 g śliwek węgierek

250 g płatków orkiszowych

100 g masła

50 g orzechów włoskich

½ łyżeczki cynamonu 

1 szczypta mielonego kardamonu

1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Śliwki umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż śliwki do miski i wymieszaj z mielonym cynamonem. Orzechy włoskie zmiel w młynku. W osobnej misce wymieszaj płatki orkiszowe, zmielone orzechy, masło, mielony kardamon oraz mieloną gałkę muszkatołową. 

Dno formy żaroodpornej posmaruj masłem. Na dnie formy ułóż pokrojone śliwki wymieszane z cynamonem. Na śliwkach połóż kruszonkę z płatków orkiszowych. 

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut (aż wierzch kruszonki będzie zrumieniony). Następnie wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. 

Dodaj komentarz